Селекционерът на младежкия национален отбор по футбол - Александър Димитров, застана пред медиите след кацането на отбора на Летище София. „Лъвчетата“ постигнаха престижна победа с 1:0 като гост на Полша в квалификация за Евро 2025. Той сподели, че е много доволен от футболистите си и обяви, че много малко дели България от класиране на Европейско първенство.

„Радваме се, че тази победа е помогнала за повишаването на вашето самочувствие. Играчите също повишиха своето самочувствие, което се видя още след отбелязването на нашия гол. Показаха още по-добро лице. Радваме се наистина за тази победа и дойде в подходящия момент срещу много, много силен противник. Радвам се за играчите, защото заслужаваха, страдаха и много работиха, за да постигнат тази победа. Първият компонент в нашата концепция е бягането. Те много бягаха и това бе първото, с което спечелиха мача. Второто е взаимопомощта на терена, работиха като отбор, всеки помагаше на човека до себе си. Работиха като отбор. Изпълниха всичко, за което се бяхме подготвили“, започна Димитров.

„Много се радвам за резултатите на мъжкия национален отбор под ръководството на Илиан Илиев. Той е много голяма личност и е един от първите, които ми се обадиха след победата. Това показва колко голям човек е. Някои от играчите ни са попадали в селекцията на мъжкия национален отбор, щом са попадали, имат място. Тук е моментът да благодаря на Илиан, че не пипа момчета от младежкия национален отбор“, продължи той.

„Имахме си проблеми с контузии. За съжаление, ситуацията с Никола Илиев не е добра откъм игрови минути. Когато играчите играят редовно, резултатите се виждат. За да бъдат извикани в младежкия национален отбор, трябва да се представят добре в клубовете си. Може да има и по-голямо доверие към момчетата, на база какво доверие получават чужденците“, каза още Димитров.

„Ние повече от 30 години не сме се класирали на голям форум, лично мен ме боли много. След Конгреса на родната централа чувам постоянно думата обединение, защо да не се обединим. Защото развитието на българския футбол върви отдолу нагоре. На финалната права сме и много малко ни дели от едно паметно класиране на Европейско първенство“, каза той.

„Това, което сме планирали, е юни месец да съберем по-малкия набор. Когато Георги Иванов беше още спортен директор, се бяхме разбрали по-малкия набор 2004-2005 година родени, защото имаме доста момчета от тази възраст. Те две години нямат международни изяви. Останалите трябва да ги оставим да починат и да направят добра подготовка с клубовете си. Ако зависи от мен, аз бих ги събирал всеки месец, но за съжаление, това го няма никъде“, завърши Александър Димитров.