Нурглюл Салимова завърши реми в предпоследния кръг на Турнира на претендентките за световната титла по шахмат при жените, който се провежда в Торонто. 

В 13-ата си партия на канадска земя българката,  с белите фигури, успя да се измъкне от много трудна позиция срещу рускинята Катерина Лагно и на 45-ия ход двете се съгласиха да разделят точката.

По този начин 20-годишната Салимова събра актив от 5 точки, с който разделя седмото място с украинката Анна Музичук. 

Срещу Лагно, която дели третото място с 6,5 точки, Салимова се представи добре в дебюта, но в мителшпила допусна да изгуби инициативата и да остане с пешка по-малко. Позицията на Лагно изглеждаше достатъчно солидна, но смело решение на Салимова да жертва фигура се оказа правилното. Жертвата изненада рускинята, която изгуби много време за мислене и в крайна сметка след няколко неточни хода даде шанс на Салимова, от който българката се възползва.

В последния кръг в неделя Салимова ще играе с черните фигури с другата рускиня - Александра Горячкина. 

Кръг преди края води Тан Джони с 8,5 точки. Тя може да бъде изпреварена единствено от сънародничката си Лей Тинцзие, което означава, че и през следващите две години световната титла при дамите ще остане в Китай. В момента тя се държи от Цзю Вънцзюн, която в последния мач за световната титла победи Лей Тинцзие. / БТА