Отборът на Локомотив Пловдив си гарантира оставане в А група три кръга преди края на сезона. Това стана благодарение на категоричния успех над Хасково с 4:0 в Пловдив, след който „смърфовете“ събраха актив от 26 точки, девет повече от предпоследния Марек, който има 17.

В същото време, осакатеният тим на Хасково, който дори няма втори вратар в състава си и като такъв бе записан Кирчо Крумов, официално се сбогува с елитния си статус и догодина ще се състезава във втория ешелон на родния футбол.

Головете за успеха на Локомотив реализираха Мартин Камбуров, Дани Кики, Спас Делев и Йоан Ласиман.

Локомотив започна силно мача и още в първите няколко минути се опита да вземе бърза преднина в резултата. Първата възможност се откри пред Мартин Камбуров, който пробва да изведе своя тим напред от пряк свободен удар, но стреля право в стената.

В 8-ата минута Спас Делев също имаше отличен шанс от свободен удар. Халфът на домакините центрира остров наказателното поле, където никой не успя да играе с топката, а това изненада вратаря на гостите Николай Банков, който обаче със сетни усилия успя да избие. Две минути по-късно отново Спас Делев се оказа на стрелкова позиция, но този път стреля в аут.

Домакинският натиск все пак даде резултат в 18-ата минута, когато Мартин Камбуров откри. След атака по лявото крило, Спас Делев успя да намери с прекрасен пас Карагарен на отсрещния фланг, а младокът с едно докосване продължи към Камбуров, който с глава от няколко метра реализира десетия си гол за сезона.

Въпреки получения гол, футболистите на Хасково продължиха предимно да се защитават, а епизодичните им атаки приключваха с далечни удари, които дори не попадаха в рамката на вратата.

Най-чистата ситуация за гостите в мача дойде в 30-ата минута, когато Димитър Алексиев получи топката на тепсия от Григор Долапчиев на границата на вратарското поле, откъдето нападателят на Хасково стреля в напречната греда.

Локомотив отговори подобаващо и още в следващата си атака вкара втори гол в мача. Мартин Камбуров бе изведен очи в очи с Банков, преодоля го, но вместо да стреля от малък ъгъл, понечи да намери Дани Кики фронтално срещу вратата, а за него не бе проблем да се разпише от 22 метра.

Всичко в спора бе решено само две минути по-късно, когато преднината на домакините стана класическа. Спас Делев отбеляза първия си шампионатен гол за Локомотив след асистенция на Дани Кики в наказателното поле.

Пет минути преди почивката Димитър Алексиев не успя да се възползва от колебливата игра на Скорчев, който не успя да улови топката след удар от фаул, след като прати коженото кълбо в тялото му. В последната минута на първото полувреме Григор Долапчиев можеше да върне едно от попаденията, но техничният му удар с глава бе спасен акробатично от стража на „смърфовете“.

Второто полувреме предложи далеч по-скучен футбол, като двата тима почти не успяха да се затруднят, а положенията пред двете врати почти липсваха.

Най-добрата ситуация за домакините се откри пред Мартин Камбуров, чийто удар по земя обаче е отразен от Банков с крак. От своя страна футболистите на Хасково тотално свалиха гарда и почти не поглеждаха към вратата на Теодор Скорчев.

В последната минута на срещата появилият се като смяна Йоан Ласиман оформи крайния резултат с прецизен удар под гредата. В крайна сметка Локомотив успя да вземе своето и ще доиграе сезона без напрежение, след като с днешните три точки си гарантира оставането в А група. Хасково пък изпадна и на теория.