Изпадналият във В група Марек бе одрусан от Дисциплинарната комисия на БФС с 210 000 лева за съмнения в куп уговорени мачове. По информация на Gong.bg става дума за около 8-9 срещи от миналия сезон, през който дупничани играха в А група.

Глобата е наложена на базата на официални уведомления от страна на УЕФА, която пък се позовава на съмнително движение на коефициенти при букмейкърите при съответните срещи.

Също с парична глоба и по същата причина, е наказан и Хасково. Сумата обаче е значително по-малка /10 000 лева/, тъй като става дума само за един съмнителен мач през миналия сезон.

Двата отбора през новото първенство са извадени във В група заради неплатени дългове и понастоящем като аматьорски не са задължени да ги платят веднага. Ако искат един ден да се завърнат в професионалния футбол, обаче, и Марек и Хасково трябва да платят въпросните глоби.

На 12 октомври миналата година Дисциплинарната комисия на БФС вече глоби ПФК Марек с 10 000 лева заради съмнения за участие в уговорени мачове в А група. Последва жалба на дупнишкия клуб до Апелативната комисия. На 21 октомври 2014 г. след изслушване на експерта по почтеността към БФС Марио Костурков санкцията за Марек бе потвърдена.

Ето официалното съобщение на БФС:

„За официални уведомления от UEFA за съмнения за предварително уговорени резултати от футболни срещи, на основание чл.46, ал.6, б. А и Б от ДП 2014/2015 г. ДК наказва ПФК „Марек” гр. Дупница с имуществена санкция в размер на 210000 лв.

            За официално уведомление от UEFA за съмнения за предварително уговорен  резултат от футболна среща, на основание чл.46, ал.6, б. А от ДП 2014/2015 г. ДК наказва ПФК  „Хасково” гр. Хасково с имуществена санкция в размер на 10000 лв.“